top of page
Yazarın fotoğrafıGülşen ÇELİK

NE KADAR SAĞLIKLI GİYİNİYORUZ?








Kıyafetlerinizi seçerken bir kez daha düşünün!? Üzerimizdekiler dost mu yoksa düşman mı?

Kumaşlar yalnızca giyimde değil günlük hayatımızın her alanında varlığını göstermektedir.

Nevresimlerden, mobilya ve arabalarımızdaki döşemelere kadar günlük yaşantının her alanında kumaşlarla iç içeyiz. Buna rağmen çok azımız seçilen kumaş türünün sağlığımız için önemli olduğunun farkındayız.

Kumaşlar hakkında yapılan araştırmalar sentetik ve yeni teknoloji ürünü kumaşlardan uzak durulması gerektiğini gözler önüne seriyor. Dolabınızda naylon, polyester, akrilik adına ne varsa terk edip; pamuk, keten, yün, ipek, kaşmir gibi doğal kumaşlar kullanmalısınız.

Kumaşların yeni teknolojilerle üretilmesi işleri kolaylaştırıyor gibi görünse de sağlığımızı tehlikeye attığı da bir gerçek. Unutmayın kimyasal işlem görmüş doğal veya sentetik her türlü kumaş, cilt yoluyla vücudunuza nüfuz eder. Özellikle parlak renkli, plastik baskılı kıyafetler sadece yetişkinlerin değil çocukların da sağlığını etkiliyor.

Zararlı ve zararsız kumaşları bilmek daha doğru seçimler yapmanızda yardımcı olacaktır.




EN ZARARLI KUMAŞ TÜRLERİ

Polyester: satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester en popüler ve en çok kullanılan sentetik kumaşlardan biridir. Polyester naylon ve plastikten elde edilir.

o Derinin hava almasını önler. Artan vücut ısısı, daha sonra cildiniz tarafından emilen bu kumaştan kimyasalların salınmasına yardımcı olur. Bu, soyulma, kaşıntı, kızarıklık, egzama ve dermatit gibi çeşitli sorunlara ve tahrişlere neden olabilir.

o Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.

o Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, polyesterden yapılan iç çamaşırların sperm sayısı ve hareketliliğinde düşüşlere sebep olduğunu göstermiştir.

o Benzer çalışmalar insanlar ve fareler üzerinde de yapılmıştır. Polyester sentetik yapısı itibariyle, çok güçlü bir elektrostatik potansiyel üretir.

Yapılan bir diğer araştırmada hamileliği normal devam eden 5 ile 7 arasında köpeğe %100 polyester kıyafetler giydirilmiştir. Ve araştırmanın ilk ayı içerisinde bu köpeklerden ikisinin elektrostatik enerjilerinin aşırı artması sonucu progesteron oranlarında aşırı düşüş nedeniyle ani düşük yaptıkları görülmüştür.

Akrilik kumaşlar: sentetik polimerler olan akrilik liflerinden yapılır. Polimerler, plastiğin ana maddesidir ve kanserojendir.

o Baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, nefes almada zorluk, ekstremite güçsüzlüğüne neden olur.

o Akrilik ipliklerle dokunmuş kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozar ve gribal enfeksiyonlara sebep olabilir.

o Ayrıca, akrilik üretimi çevre kirliliğinin büyük bir nedenidir.


Rayon: geri dönüştürülmüş odun hamurudur. Suni ipek, odun hamurundan kimyasal olarak dönüştürülen selülozdan yapılan bir elyaftır.

o Suni ipek kumaş bulantı, baş ağrısı, kusma, göğüs ve kas ağrısı ve uykusuzluğa neden olabilecek toksik maddeler yayabilir.

o Ayrıca üretim sürecinin oldukça ağır olmasından kaynaklı olarak çevreye verdiği etkiler de göz önüne alınmalıdır. Düzenli yıkama ve giyinmeye karşı dirençli olması için kostik soda, amonyak, aseton ve sülfürik asit ile işlem görmüştür.


Asetat ve triasetat: selüloz denen ağaç liflerinden yapılır ve son ürün oluşturmak için geniş bir kimyasal işleme tabi tutulur.


Naylon: petrolden yapılır, kalıcı ve zararlı olabilen kimyasallar ile işlenir. Çoraplar, iç çamaşırı, külotlu çorap ve pek çok farklı günlük kıyafet naylondan yapılmıştır. Dayanıklıdır ve üretilmesi çok pahalı değildir, bu yüzden popülerdir.

o Naylondan yapılmış giysiler deriden ter emmez, bu da kötü kokulara ve cilt enfeksiyonlarına neden olabilir. Üretimi sırasında kumaş ağartılır veya farklı kimyasallarla boyanır. Cildinize teması da çeşitli tahrişlere neden olabilir.


Spandex / Likra / Elastan: Bu tür kumaşlar son derece esnektir ve spor sütyenleri, tişörtler, şekillendirme iç çamaşırları (korse), taytlar, bikiniler vb. gibi çok sıkı kıyafetler yapılır. Diğer sentetik kumaşlar gibi, bunlar da kanserojen olarak kabul edilen poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden yapılır. Bu kumaşlarla uzun süreli temas dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.


Leke tutmaz, ütü gerektirmez, buruşmaz, güve kovucu her şey: Leke tutmaz ve buruşmaz kumaşların çoğu teflon gibi florlanmış kimyasallar ile işlenir.


Doğal kumaşlar maddi açıdan biraz külfetli gibi görünse de iyi kumaşa ve kıyafetlere harcadığınız her kuruşu geleceğe dair kıymetli bir yatırım olarak görebilir, kıyafetlerinizi uzun ömürlü kullanabilmek için özen gösterebilirsiniz. Mümkün olduğunca renksiz kumaşlar tercih etmekte fayda var, özellikle iç çamaşırlarında. Doğru Yöntemlerle Temizleyin, mümkün olduğunca kuru temizlemeden kaçının, çamaşırlarınızı doğaya ve size zarar vermeyen doğal temizleyicilerle yıkayın.
15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page