Evinde sürdürülebilir bir dünya yaratmaya ne dersin? Enerjiden tasarruf ettiğin, geri dönüşümle yeniden kazandığın, daha yeterli ve sağlıklı beslendiğin, israftan kaçındığın, doğayı koruduğun ve dahası..
Haydi gel, hayatında yapacağın küçük değişiklikler büyük mucizelere dönüşsün.
o Su tüketimini azaltın
Bugün gıdadan giyime, otomobilden elektronik eşyalara, dünyada üretilen her şeyin içinde su bulunmaktadır. Küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma ve hızlı tüketim nedeniyle dünyadaki temiz su kaynakları hızla tükeniyor. Ülkelerin üçte biri sudan yoksun ya da suya erişim sorunu yaşarken dünya nüfusunun yüzde 20’si temiz su bulamıyor. Suyun sürdürülebilirliğine dair ayrıca bahsedeceğiz.
>Mevcut su tüketiminiz hakkında bilgi sahibi olun
>İhtiyacınız doğrultusunda su kullanımını alışkanlık edinin.
o Gıda israfını azaltın
Çöpe atılan gıda atıkları metan gazı oluşumunu artırmanın yanı sıra bütçenize de zarar verir. Mutfağınızda yalnızca tüketebileceğiniz miktardaki yiyecekleri alarak ve organik atıklardan kompost yaparak hem atıksız bir yaşam tarzını benimseyebilir hem de doğaya dost alışkanlıklar kazanabilirsiniz.
o Mevsiminde beslenin
Mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerle beslenmek, karbon salınımını azaltmanın yanı sıra, doğal kaynakların da daha az kullanılmasını sağlıyor. Üstelik daha az toksik madde içerdikleri için sağlıklı beslenmeyi destekliyor.
o Dışarıdan sipariş vermek yerine evde yemek pişirin
Paket yemek servisleri beraberinde plastik atıkların oluşmasına da sebep olur. Plastik atıkların çıkardığı karbon salınımı çevreye zarar vermektedir. Evde kendi yemeklerinizi pişirerek çevreyi koruyabilir, daha sağlıklı beslenebilir, üstelik bütçenizi rahatlatabilirsiniz.
o Enerji tasarruflu beyaz eşyaları kullanın
Beyaz eşyaları satın alırken sadece fiyat olarak değil, enerji tasarrufu açısından da karşılaştırmak önemlidir. Enerji verimliliği yüksek bir cihaza yapılan yatırım maliyeti daha fazla olmakla birlikte, cihazın 10–15 yıllık kullanım ömrü boyunca sağlayacağı enerji tasarrufu ödenen parayı geri kazandırmaktadır. Ev aletleri satın alırken “A” ve üzeri işarete sahip olanların en verimli olanlar olduğunu hatırlamak önemlidir. Yüksek verimli ve çok düşük verimli cihazlar arasında % 60’ın üzerinde enerji tüketim farkı bulunduğu unutulmamalıdır.
o Kağıt havlu kullanmayın
Neden oldukları sera gazı emisyonlarıyla karbon ayak izimizi artırırken gereksiz çöp yığınlarına da sebep olan ve geri dönüşüme uygun olmayan kağıt havlular, doğayı kirletirken bütçemize de zarar veriyor. Kağıt havlular yerine yıkanabilir küçük havlular, eski tişörtlerden kesilmiş parçalar, pamuklu bezler kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
o Bulaşık süngeri yerine kabak lifini deneyin
Klasik bulaşık süngerleri polyester, naylon gibi doğada yüzyıllarca çözünmeyen ve geri dönüştürülemeyen plastik türevlerinden üretilmelerinin yanı sıra insan sağlığına zararlı kanserojen maddeler de içeriyor. Bu nedenle hem doğayı hem de sağlığımızı tehdit ediyor. Plastik içerikli bu klasik bulaşık Hemen hemen her yerde sıkça karşımıza çıkan doğal kabak lifleri mutfak temizliğinde harika bir yardımcıya dönüşebilir.
o Plastik kullanımını azaltın
Doğada yıllarca çözünmeyen plastik kaplar, poşetler, pipetler de doğanın en büyük düşmanı. Ve maalesef birçok mutfakta sıkça bu tür plastik ürünlere rastlamak mümkün. Oysaki hepsinin doğa dostu alternatifleri var. Cam saklama kapları, bambu pipetler veya gıda boneleri gibi tek kullanımda çöpe gitmeyen alternatiflerle mutfaklarımıza doğa dostu anlayışı getirebiliriz.
o Yeniden kullanılabilir ambalajlara yönelin
Özellikle mutfakta streç film, alüminyum folyo gibi gıdalarınızı saklayıp kaldırmak için tercih ettiğiniz tek seferlik alternatifleri yeniden kullanılabilir gıda boneleri, doğal fileler ya da cam saklama kapları ile değiştirebilirsiniz.
o Mutfak peteğini kapatın
Ocak ve fırın kullanımı ile mutfaktaki sıcaklığın hızlıca arttığını düşünecek olursak mutfaktaki kalorifer peteklerini açmamıza aslında gerek yok. Üstelik mutfakta sürekli bir şeyler hazırlamakla uğraşırken genellikle hareket halinde olduğumuz için vücut ısımız da doğal olarak yükseliyor. Bu nedenle mutfak peteğini kapatarak ya da en azından ısısını minimuma düşürerek enerjiden tasarruf sağlayabilir; bütçemizi rahatlatırken gezegenimizi de koruyabiliriz.
o Doğal kumaşlardan üretilen giysi ve örtüleri tercih edin
Dünyadaki doğal kaynakları en fazla tüketen sektörlerden biri olan moda sektörünün çevreye verdiği zararı en aza indirmeye destek olmak için bambu, pamuk, keten gibi doğal kumaşlardan üretilen kıyafetleri, çarşaf veya örtüleri kullanabilirsiniz.
Comments